Door: Sophie Asberg
Paul Honig (1985) Tennisleraar van het jaar 2018
Vereniging: TTV (Breda, Teteringen)
Eigenaar van Insight Tennis Academy
Licenties: A en B
Overig: HBO diploma commerciële economie (bachelor of marketing)
Als je met Paul Honig spreekt, dan weet je het meteen: aan deze man is de prijs Tennisleraar van het jaar 2018 goed besteed. Het spat er vanaf! Zijn passie voor de sport, het trainersvak, het verenigingsleven èn het ondernemerschap. En tennisvereniging TTV heeft het mogen ervaren. De club is de laatste jaren weer tot bloei gekomen, vooral door de initiatieven van Honig op het gebied van jeugdtennis.
De prijs voor de Tennisleraar van het jaar is een initiatief van de VNT dat gezamenlijk wordt gedragen door de KNLTB en Tennis Direct. Dit jaar vond de uitreiking plaats op het enorm druk bezochte VNT seminar in Ahoy (ABN AMRO WTT). Honig is superblij met de prijs. “Toen ik hoorde dat ik bij de genomineerden zat, dacht ik: ‘nu wil ik die prijs ook wel winnen!’ Dit is voor mij een hele mooie erkenning en waardering. Tevens zou deze benoeming deuren voor me kunnen openen en daarmee dienen als een goede springplank. Misschien zou ‘verenigingsleraar’ van het jaar trouwens een eerlijkere benaming voor de prijs zijn, want nu worden alleen tennisverenigingen uitgenodigd om kandidaten voor te dragen voor de prijs. Dat geeft een beetje een vertekend beeld, aangezien tennisschooltrainers die club-overstijgend werken hierin niet worden meegenomen”
‘Eigenlijk ben ik de vereniging steeds meer als mijn bedrijf gaan zien’
Gevraagd naar waarom juist hij verkozen is tot Tennistrainer van het jaar, steekt Honig enthousiast van wal. “De vereniging heeft mij natuurlijk opgegeven, iemand heeft daartoe het initiatief genomen. Sowieso waardeert de club het dat ik altijd met enthousiasme en kwaliteit de lessen geef. Dat is natuurlijk ook de basis. En daarnaast heb ik extra en vernieuwende dingen gedaan die óók heel erg aanslaan. Je ziet gewoon dat er daardoor nu meer leven is op de club. Met de terugloop van de tennissport heb ik zelf het initiatief genomen om ideeën over het (jeugd)beleid in te voeren. In samenwerking met de vereniging is daarom nu o.a. het ‘alles in één pakket’ ingevoerd (lidmaatschap, tennislessen, clubactiviteiten en wedstrijden in één pakket voor een bepaald maandtarief). De bond is dit nu trouwens ook landelijk aan het promoten. Maar wij zijn er voorloper in geweest en daarvan ben ik dus de initiator. Eigenlijk ben ik de vereniging steeds meer als mijn bedrijf gaan zien, waarbij ik mij dus voor veel meer dan alleen de lessen verantwoordelijk voel. Het is niet zo dat ik alles moet doen, maar ik ben wel de enige professional. Ik moet het initiatief nemen voor nieuwe plannen. Zodoende ben ik steeds meer research gaan doen op het gebied van ledenwerving, -behoud, e.d.”
Honig zoomt in op een aantal zaken die hij heel sterk vindt. “We hebben in het alles in één pakket opgenomen dat de kinderen standaard twee keer per week een trainingsmoment hebben. Naast de reguliere tennisles wordt er een tweede (extra) speelmoment georganiseerd, waarbij er vooral wedstrijdjes worden gespeeld. Dat is met een hele grote groep. Ik ben daar bij, samen met een assistent die dat vrijwillig doet. Het leuke is dat alle deelnemers daardoor iedere week hun leeftijdgenoten zien. Het sociale aspect van tennis wordt zo versterkt en er is meer binding. Tevens kunnen ze op deze manier een extra keer trainen in de week voor een aantrekkelijke prijs.
Iets anders leuks dat ik op poten heb gezet voor de jeugd uit blauw en rood, is ouder-kind tennis op zaterdag. De kinderen hebben dan tennisles samen met hun ouder(s). In blauw is dit de enige les in de week. In rood hebben de kinderen in dit concept een trainingsmoment zónder de ouders en een trainingsmoment mét de ouders. Je ziet gewoon dat de kinderen door deze twee speelmomenten veel harder vooruit gaan. Ze leren veel sneller, vinden het leuker om te tennissen en daardoor blijven ze plakken op de club. Een mooi neveneffect is dat veel ouders ook enthousiast worden om zelf te gaan tennissen.”
Wat Honig met de mooie cheque van dertienhonderdvijftig euro gaat doen weet hij nog niet precies. “Natuurlijk ga ik de tweehonderdvijftig euro van de VNT gebruiken voor opleidingen, dat komt wel goed. De honderd euro van Tennis Direct besteed ik denk ik aan ballen. Dan heb ik verder duizend euro van de KNLTB om samen met de vereniging uit te geven. Wat mij betreft besteden we dit bedrag hoe dan ook aan de jeugd. Dat zegt mijn gevoel. Aan een leuk uitje misschien? Bijvoorbeeld naar ABN AMRO WTT in Ahoy? Zoiets zou kunnen. Of dat we bijvoorbeeld van dat geld een jaar lang de hal financieren voor de jeugd, zodat die kosten eraf zijn. Zoiets, we moeten er nog over nadenken.”
Het VNT seminar vond Honig leuk, maar hij is niet laaiend enthousiast. “Weet je, misschien ben ik ook geen goede maatstaf. Ik volg zoveel cursussen en ik doe ook nog eens heel veel research online, waardoor ik wel heel kritisch kijk.” In de toekomst zou hij het inspirerend vinden als tenniskids specialist Mike Barrell nog eens zou komen spreken.
‘Ga je verdiepen in beleidsmatige zaken’
Honig was verbaasd dat hij tijdens de uitreiking geen praatje hoefde te houden. Bij deze aan Honig alsnog de vraag of hij iets zou willen meegeven aan andere trainers. “Wat ik zou willen zeggen is dat eigen ontwikkeling vooral leuk is, met name voor jezelf. Men zegt altijd: ‘plezier en vooruitgang, gaan hand in hand’. Ik vind dat dat niet alleen geldt voor de spelers, maar ook voor de trainer. Ik zal dus nooit bezuinigen op m’n eigen ontwikkeling. Want het geeft kansen, je kunt meer bijdragen, en je blijft vernieuwend. Daardoor houd je het óók leuk. En daarnaast zou ik willen adviseren om als (vaak enige) professional je te verdiepen in beleidsmatige zaken. Voor mij heeft dit opgeleverd dat het jeugdbeleid verbeterd is, waardoor meer kinderen beter tennissen en het ook nog eens leuker vinden. Hierdoor sta ik zelf ook met nog meer plezier op de baan. Je helpt de vereniging èn jezelf er echt mee!”